При прекаран хепатит B биологична терапия се включва след консултация и с гастроентеролог

При прекаран хепатит B биологична терапия се включва след консултация и с гастроентеролог

2023-11-01 15:34:00

Интервю с д-р Десислава Симеонова, специалист-ревматолог от УМБАЛ "Св. Марина" - Варна

Интервюто е изготвено в рамките на проект "Попитайте ревматолога"  на Институт за здравно образование, на база изпратени въпроси от пациенти. 

Въпрос от К.Р., Добрич: Изписаха ми биологична терапия, но приемам и метотрексат. При започване на биологично лечение трябва ли да се намали дозата на метотрексат или трябва да се спре напълно?

Отговор: Спирането на метотрексат веднага след започване на биологично лечение е противопоказано и може да доведе до обостряне на артрита. Постепенно намаляване на дозата в хода на лечението е възможно, но трябва да става по преценка и под стриктния контрол на лекуващия ревматолог.

Въпрос от С.Т., Монтана: Припрекаран хепатит В, показано ли е биологично лечение? Могат ли да възникнат усложнения?

Отговор: Анамнезата за прекаран хепатит В изисква обстоен клиничен и лабораторен анализ на чернодробната функция за да се прецени евентуалното включване на биологичен препарат, тъй-като в противен случай могат да възникнат усложнения. Решението изисква интердисциплинарен подход – необходими са консултации с ревматолог и гастроентеролог (хепатолог).

Въпрос от Ш.А., Разград: Възможно ли е вътреставно приложение на хиалуронова киселина при коксартроза?

Отговор: Да, възможно е, но трябва да се изключи активен възпалителен процес в тазобедрената става към момента на инжектиране.

Въпрос от Р.Ч., Горна Оряховица: При лечение с биологичен препарат, коя терапия на остеопорозата се препоръчва?

Отговор: Един удачен избор е denosumab. Все пак при взимане на решение в тази насока е полезна консултация с ендокринолог и гинеколог.

Въпрос от Ж.С., Пловдив: Поставиха ми диагноза „псориатичен артрит“, а доколкото четох, това е кожно заболяване. Аз нямам никакви кожни проблеми. Възможно ли е да има грешка в диагнозата и какво трябва да направя?

Отговор: Псориатичният артрит засяга ставите, като може и да няма кожни лезии. Диагнозата се поставя от ревматолог, който назначава и съответната терапия в зависимост от активността и стадия на заболяването. Във Вашия случай ревматологичната консултация, ако нямате такава, е задължителна.