Псориазисът не е само кожа

Псориазисът не е само кожа

Псориазисът не е само кожа

Историята на Шенай и нейната лекарка от Търговище

Историята на Денис Чаушев от Пловдив

Историята на Мариета Райкова от Пловдив

Историята на Радка от Стара Загора

Историята на Пламен Янчев от Плевен

Историята на Христо Симеонов от Нова Загора

Историята на Петър Василев от Бургас

Историята на Силвия Ашикян от София

Историята на Тюркян Джелил от Добрич

Историята на Митко Енчев от Севлиево

Псориазисът не е обикновено кожно заболяване, а страдание, което оказва сериозен отпечатък върху живота на пациентите. Това е едно от петте заболявания, признати от СЗО за изключително важни за съвременния човек. Негативно му отражение върху качеството на живот може да бъде сравнено, а в някои случаи дори да превишава това на диабета, тежката депресия, инфаркта и някои онкологични заболявания като рака на гърдата.  80% от пациентите с псориазис съобщават, че той влияе негативно върху живота им.

Всяка година на 29 октомври се отбелязва Световния ден за борба с псориазиса. Идеята на този ден е да се повиши информираността на обществото относно това заболяване. Към момента в България данните показват, че у нас страдат над 100 000 души. По данни на НЗОК, консултациите с лекар по повод на псориазис годишно са около 20 000. 

В световен мащаб, заболяването засяга около 2-3% от общото население или това са 125 милиона души. Проявява се еднакво при мъже и жени. Има го във всички раси, но европеидната е по-често засегната. Болестта се проявява на възраст между 11 и 45 години, но може да се появи на всяка възраст. Особено активно е заболяването  през пубертета. Всяка година, околко 20 000 деца в света под 10 г. се  диагностицират с псориазис.

„Псориазсисът не е заразен!“ – е едно от основните послания към всички.

Псориазисът е дълготрайна (хронична) болест на кожата, при която клетките се делят до десет пъти по-бързо от нормално. Това кара кожата да се струпва в неравни зачервени образувания, покрити с бели люспи, които могат да се формират навсякъде. Обривите при псориазис могат да варират от няколко петна до големи образувания, които обхващат голяма част от тялото. Най-често засегнатите области са долната част на гърба, лактите, коленете, краката, ходилата на стъпалата, скалпа, лицето и дланите. Повечето видове псориазис преминават през цикли, изгаряйки за няколко седмици или месеци, след което отшумяват за известно време или дори влизат в ремисия.

Точната причина за появата на псориазис не е ясна, но експерите смятат, че се дължи на комбинация от фактори. Основната теория е, че има проблеми с имунната система, които предизвикват възпаление и съответно бързото натрупване на нови кожни клетки. В нормални условия кожните клетки се заменят всеки десет до трийсет дена. При страдащите от псориазис, това се случва на всеки три до четири дена. Натрупването на стари клетки на повърхността на кожата, които биват заменяни от нови води до образуването на бели или сребристи люспи. Изследователите смятат, че генетиката и факторите на околната среда играят роля. В някои случаи, състоянието се появява много късно и именно външна причина е задвижила механизмите за проявата му. Според някои съвременни изследователи на заболяването причината за възникването му се крие в лошото храносмилане. Други изследователи считат, че псориазисът възниква следствие на силен стрес, тогава, когато психо-емоционалното развитие е все още нестабилно, например през пубертета, и когато и буквално, и метафорично изграждаме стена пред околния свят, която следва да ни предпази както от външните негативни влияния, така и от вътрешните хормонални бури.

В последните години е установено, че псориазисът е не само кожно, а системно заболяване, т.е. засяга и други органи и системи в организма. Една от най-тежките форми на псориазиса е псориатичният артрит, който може да доведе до инвалидизация. Появява се при около 30% от пациентите с оток, зачервяване, затопляне, сутрешна скованост и деформация на ставите. Пораженията на ставите най-често се установяват няколко години след кожните, но понякога  артритът може да  възникне едновременно или да предшества кожните изменения. Най-често се засягат ставите на пръстите на ръцете и краката, но могат да се засегнат и големи стави и гръбначния стълб.

Пациентите с псориазис често имат и съпътстващи заболявания на сърдечно-съдовата система, диабет тип 2, метаболитен синдром. 

Институт за здравно образование съвместно с приложението за телемедицина Healee провежда информационно-скринингова кампания, чиято цел е да информира обществото и пациентите за новостите в лечението на това заболяване и да подобри достъпа на пациентите до специалист в условията на COVID-пандемия. 

В кампанията участват специалисти-дерматолози от различни населени места. Част от тях провеждат и безплатни онлайн консултации за свои пациенти през Healee.