Това не си го правил

Това не си го правил

Това не си го правил

Вече си (почти) на 18. И си пробвал (почти) всичко:)

Но това не си го правил! Да, със сигурност не си:)

То е: Нещо хубаво. Нещо, от което адреналинът ти скача. Нещо, което ти носи неподозирана емоция. Нещо, което те прави по-здрав, по-красив и по-издръжлив.

Направи го! Вече можеш.

Днес можеш да спасиш трима души. Да, буквално. В реалния живот.

Утре някой може да спаси теб. Или друг човек, когото обичаш.

Дари кръв.

Отпразнувай пълнолетието си и абитуриентския си бал по начин, който не е правен никъде в България до момента. Дари кръв. Покани съученици, приятели, близки, учители, родители! Дай пример и бъди герой! 

Проектът "Това не си го правил" #несигоправил е насочен към учениците от Бургаска област, които ще навършат 18 години и предстои да завършат своето образование. Целта му е да популяризира доброволното и безвъзмездно кръводаряване сред младежите, които стават пълнолетни и да ги провокира да отпразнуват пълнолетието и абитуриентския си бал по един различен начин. 

Как се роди идеята за проекта?

През февруари 2018 г. ученик от Бургаско училище получава травма, която налага болничен престой и сериозно кръвопреливане. На апела на неговите близки се отзовават десетки ученици от неговото училище и от други училища. Младите хора са активни и съпричастни, а техният потенциал не се използва напълно поради липсата на дългосрочна стратегия и устойчивост в популяризирането на кръводаряването. С подходящи послания, които провокират любопитството и естествения стремеж към добрите дела, ще се стремим да създадем у тях трайно желание да станат кръводарители.

Как можете да участвате в проекта?

Свържете се с тел. 070010126 (на цена на градски разговор, според тарифния план за мобилни мрежи) и за организация на групово кръводаряване на място във вашето училище, или в Отделението по трансфузионна хематология на УМБАЛ  Бургас АД. Снимайте се, направете селфи, направете видео. Качете го на нашата фейсбук страница. Споделяйте, канете приятели!

Проектът стартира през учебната 2018/2019 г. и продължи през 2019/2020 г. За тези две години повече от 400 ученици пожелаха да научат повече за кръводаряването и се включиха в кръводарителските акции, организирани в УМБАЛ Бургас и на място в училищата. Това се случи с невероятната подкрепа на училищните ръководства и класните ръководители, за което им благодарим!

Най-активните училища и класове бяха отличени на специални церемонии през 2019 и 2020 г., на Световния ден на кръводарителя - 14 юни. 

Това са:

Профилирана гимназия с изучаване на руски език "Васил Левски" 

Английска езикова гимназия "Гео Милев" - Бургас

Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия "Кольо Фичето"

Професионална гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров"

Професионална гимназия по механотехника и електротехника

Търговска гимназия

И през 2021 г. кампанията „Това не си го правил“ продължава.

За трета поредна година абитуриенти от СУ "Eпископ Константин Преславски" и „Професионална гимназия по механотехника и електроника“ в Бургас отпразнуваха завършването с кръводаряване.

БТВ: Абитуриенти от училище "Епископ Константин Преславски" отбелязват завършването си с кръводаряване

БТВ: Зрелостниците от "Професионална гимназия по механотехника и електроника" се включиха в инициативата за кръводаряване преди бала

Проектът се реализира в партньорство с УМБАЛ Бургас и със съдействието на: Министерство на здравеопазването, Министерство на образованието, Националния център по трансфузионна хематология, Районен център по трансфузионна хематология - Стара Загора, РУО-Бургас, Областна администрация -  Бургас, Община Бургас, Бургаска младежка телевизия. 

Благодарим за финансовата подкрепа на Обществения борд на Telus International, който отличи този проект сред над 300 други и подкрепя провеждането му две поредни години.

Какво трябва да знам за кръводаряването

Полезни връзки:

Национален център по трансфузионна хематология

Кръвен център - Стара Загора

Отделение по трансфузионна хематология - УМБАЛ Бургас

Български младежки червен кръст - Бургас