При артрит не трябва да се инжектира хиалурон в ставата

При артрит не трябва да се инжектира хиалурон в ставата

2023-11-01 15:16:11

Интервю с д-р Иванка Андреева-Мирчева, специалист-ревматолог в УМБАЛ "Св. Георги" - Пловдив

Интервюто е изготвено в рамките на проект "Попитайте ревматолога"  на Институт за здравно образование, на база изпратени въпроси от пациенти. 

Въпрос от М.П., Варна: Лекар ми препоръча инжекции с хиалуронова киселина вътре в ставата. Могат ли да се прилагат такива при ревматоиден артрит?

Отговор: Вътреставното приложение на хиалуронови препарати е показано само при артроза, а не артрит – тоест не трябва да има активен възпалителен процес в ставата към момента на инжектиране. При един активен ревматоиден артрит тази процедура е противопоказана, защото ще доведе до влошаване на симтоматиката.

Въпрос от С.А., Шумен: При болест на Бехтерев и биологично лечение, трябва ли да се спре физиотерапията?

Отговор: Биологичното лечение не изключва физиотерапията, дори напротив – силно препоръчително е тя да продължи.

Въпрос от Т.М., Плевен: Кои нестероидни противовъзпалителни лекарства са най-подходящи при псориатичен артрит?

Отговор: Тъй-като при псориатичен артрит се налага по-дълъг курс на лечение с нестероидни противовъзпалителни средства, то от тази група се препоръчват селективните COX-2 инхибитори (напр. еторикоксиб и целекоксиб).

Въпрос от Т.М., Плевен: Биологичното лечение при псориатичен артрит повлиява ли и кожните обриви?

Отговор: Да, в болшинството случаи освен подобряване на ставната симптоматика се наблюдава и съпътстващо изчистване на кожните плаки.

Въпрос от К.Л., с. Труд: Има ли биологичен препарат, който да е съвместим при евентуална бременност?

Отговор: При планиране на бременност и клинична необходимост от биологично лечение, международните ръководства препоръчват препарата Cimzia (certolizumab pegol), който може да се стартира преди забременяването и да продължи да се прилага в хода на бремеността.