Билковите и хранителните добавки са допълващо, а не основно лечение при артрит

Билковите и хранителните добавки са допълващо, а не основно лечение при артрит

2023-11-02 16:12:25

Интервю с д-р Георги Милев, УМБАЛ "Софиямед" 

Интервюто е изготвено в рамките на проект "Попитайте ревматолога"  на Институт за здравно образование, на база изпратени въпроси от пациенти. 

Въпрос от Н. К., Кърджали: Разбрах, че трябва да се тествам за латентна туберкулоза преди започване на биологично лечение. Кой тест за откриване на латентна туберкулоза ще препоръчате?

Отговор: Препоръчвам T-Spot TB като най-високо чувствителен и надежден тест.

Въпрос от Р.Л., Благоевград: Мога ли да лекувам артрита си с билкови добавки, или с прием на колаген в течна форма или на капсули?

Отговор: Приложението на хранителни добавки при артроза/артрит трябва да бъде допълващо към основното медикаментозно лечение и/или физиотерапия.

Въпрос от Ч.М., Ботевград: Имам болки в ставите, коленете, както и скованост рано сутрин. Възможно ли е да имам артрит? На 30 години съм. Благодаря.

Отговор: Препоръчвам Ви консултация с ревматолог. В никакъв случай не започвайте самолечение.

Въпрос от Н.Р., Видин: Имам поставена диагноза „гонартроза“. Какво е лечението, което препоръчвате?

Отговор: Много е важно диагнозата да е коректна - консултацията с ревматолог е задължителна! Лечението трябва да започне навреме и да е комплексно. То включва нестероидни противовъзпалителни средства (медикаментозно лечение за кратък срок, най-добре със селективни препарати от групата на COX-2 инхибиторите), физиотерапия, както и хондропротекция за продължителен период от време. Хондропротекторните препарати на базата на глюкозамин сулфат укрепват ставния хрущял и предотвратяват износването му. Вътреставното приложение на хиалуронова киселина също е важна терапевтична възможност.

Въпрос от Р.М., Монтана: Какви изследвания са нужни, за да се постави диагноза „артрит“? Покриват ли се всички от Здравната каса?

Отговор: Първата стъпка е посещение на личния лекар. При необходимост той Ви издава направление за безплатна консултация с ревматолог. Освен клиничен преглед, необходим е и набор от стандартни лабораторни изследвания, които доказват ставна възпалителна активност (като напр. CRP) и които НЗОК покрива за здравноосигурените лица. За потвърждаване на диагнозата и определяне стадия на артрита важно значение имат рентгеновото и/или ехографското изследване, които също се заплащат от касата.